Sosyal Medya

Güncel

Arap Birliği Zirvesi'nde İran ve Türkiye’yi hedef alan ifadeler

Gündeminde sıcak başlıklarla toplanan Arap Birliği, Suriye, Yemen krizi ve Filistin’i görüştü. Putin’den ‘Suriye ve Irak’ın yeniden inşasında birlik olalım’ çağrısı geldi. Ayrıca İran ve Türkiye’yi hedef alan Birlik, bazı Arap ülkelerinin içişlerini karışıldığını iddia etti.



Arap ülkelerinin liderleri 29. Arap BirliÄŸi Zirvesi için Suudi Arabistan’ın Zahran kentinde bir araya geldi. 15 ülkenin devlet baÅŸkanlarının katılımıyla baÅŸlayan zirvede Filistin davasının yanı sıra Suriye, Libya ve Yemen’deki krizlere iliÅŸkin son geliÅŸmeler ile Ä°ran’ın Arap ülkelerinin iç meselelerine müdahaleleri ele alınacak. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, zirve baÅŸlamadan önce sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ülkesinin kardeÅŸ Arap liderlerin toplantısına ev sahipliÄŸi yapmasından dolayı sevinç duyduÄŸunu belirtti.
 
Kral Selman, söz konusu zirvede her türlü zorluklarla baÅŸa çıkılması için samimi niyet ve çabaların bir araya geleceÄŸinin altını çizdi. Zirvenin gündem maddelerinin ilk sırasında ise 2011 yılında üyeliÄŸi askıya alınan Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esad’ın Suriye Savaşı’ndaki rolü oldu. Duma kentinde geçen hafta kimyasal silahla düzenlendiÄŸi iddia edilen saldırıdan BeÅŸar Esad rejimini sorumlu tutan ABD, Fransa ve Ä°ngiltere ortak bir operasyon ile cumartesi günü Suriye’deki hedefleri vurmuÅŸtu. Operasyon sonrası yaptığı açıklamada Suudi Arabistan, ABD önderliÄŸindeki hava saldırılarına tam destek verdiÄŸini duyurmuÅŸ, Katar’dan da operasyona destek mesajı gelmiÅŸti.
 
 Ã–te yandan Suriye rejimine ait kimyasal ve askeri tesislere saldırıların gündemde olduÄŸu bir dönemde düzenlenen zirvede, ‘Arap ülkelerinin iç meselelerine Ä°ran müdahaleleri’ dosyası da gündemde öncelikli maddeleri arasında yer alacak. Cuma günü Arap BirliÄŸi’ne üye ülkelerin dışiÅŸleri bakanlarının bir araya gelmesiyle oluÅŸturulan taslak zirve metninde Ä°ran ve Türkiye’yi hedef alan ifadeler olduÄŸu belirtildi. Ä°ngiltere merkezli yayın yapan Åžark-ül Evsat gazetesinin ele geçirdiÄŸi taslak metne göre, Ä°ran ve Türkiye’nin bazı Arap ülkelerinin içiÅŸlerine karıştığı iddia edilerek, Türkiye’nin sınır ötesi terörle mücadele operasyonları hedef alındı. Taslak metinde, Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekatı da yer aldı. Metinde, Arap BirliÄŸi’nden Afrin Harekatına karşı çıkılması talep edildi.
Kral Selman “Ortak Zorluklara Karşı Arap Milli GüvenliÄŸini Güçlendirme” adı altında bir giriÅŸim baÅŸlatılması önerisinde bulundu. 29. Arap BirliÄŸi Zirvesi’ni “Kudüs Zirvesi” olarak isimlendiren Selman, “KardeÅŸ Filistin halkı, baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması baÅŸta olmak üzere tüm meÅŸru haklarını elde edinceye kadar da bunun böyle devam edeceÄŸini” söyledi. Kral Selman, bu baÄŸlamda Kudüs’teki Ä°slami vakıflara 150 milyon ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Filistinli Mültecilere Yardım KuruluÅŸu’na (UNRWA) 50 milyon olmak üzere toplam 200 milyon dolar bağışta bulunduklarını duyurdu.
 
SURÄ°YE VE IRAK'I BÄ°RLÄ°KTE ÅžEKÄ°LLENDÄ°RELÄ°M
 
Toplantının OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika’da zor bir dönemden geçilirken yapıldığını hatırlatan Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Rusya’nın bölgesel güvenliÄŸi saÄŸlamak için Arap BirliÄŸi ile iÅŸ birliÄŸine hazır olduÄŸuna iÅŸaret etti. Putin, “DEAÅž’ın ana güçlerinin yenilgisinden sonra ortaya çıkan koÅŸullarda, Suriye ve Irak’ta siyasi çözüm ve yeniden yapılanma süreçlerini beraber hızlandırmaya, hayati meseleleri çözmeye yardımcı olabiliriz” ifadesini kullandı. Arap devletlerinin egemenliÄŸi ve toprak bütünlüğüne tam saygıyla terörist gruplarla mücadeleye devam edilmesi gerektiÄŸini kaydeden Putin, şöyle devam etti: “OrtadoÄŸu’da uzun vadede normalleÅŸme Filistin sorununa  çözüm bulunmadan olanaksızdır. Rusya’nın pozisyonu deÄŸiÅŸmezdir. Kudüs sorunu dahil, Filistin toprakları ile ilgili bütün sorunlar, Filistin-Ä°srail doÄŸrudan müzakereleri çerçevesinde, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulu ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi kararları dahil evrensel hukuk kuralları temelinde, Arap BirliÄŸinin Arap Barış GiriÅŸimi dahilinde çözülmelidir.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.